Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) mener flere av politikerne som nå kritiserer asylreturene ved Storskog, mangler ryggrad. Men han er ikke overrasket over de skarpe reaksjonene.

– Overrasket? Jeg er absolutt ikke overrasket. Det er det samme som skjer hver eneste gang. Når krisen rammer, skal det strammes inn. Men når konsekvensene blir tydelige og folk skal sendes ut, mister man motet og ryggraden, sier Kallmyr som er statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.Han påpeker at det bare er asylsøkere med såkalt multivisum eller varig opphold i Russland som nå sendes ut. Returene omfatter ikke de som kom med transittvisum, for disse vil ikke Russland ta imot.– Allikevel blir det så mye bråk, sier Kallmyr og viser til at stortingsflertallet i november gjorde det klar at asylsøkere med opphold i Russland skulle returneres over Storskog.– Hvis ikke vi handler raskt nå, risikerer vi at visumene løper ut. Da vil det ta ekstra lang tid å returnere de som skal ut, sier Kallmyr.Han peker på at det i høst kom flere enn 5.000 asylsøkere over Storskog, og at 13 om dagen denne uka viste seg krevende for russiske myndigheter å håndtere. (©NTB)