Høy luftforurensning i Østfold og Oslo-området

Luftforurensningen er høy i Oslo, Lillestrøm, Sarpsborg og Fredrikstad. Barn med luftveislidelse som astma bør ikke være mye ute.

Foto: Scanpix

Kaldt tørt vær med lite vind kombinert med mye vedfyring, dieseleksos og oppvirvling av støv er trolig årsaken til de høye forurensningsverdiene.– Det forventes at forurensningsnivåene holder seg høye så lenge vi har den værsituasjonen vi har nå. Det er ventet at forurensningen vil minke når vinden øker, det er varslet noe vind natt til tirsdag, skriver kommunene Fredrikstad, Sarpsborg og Moss i en felles pressemelding.I de tre Østfold-byene var det høye forurensningsnivåer gjennom helgen. Kommunene ber innbyggerne om å gjøre sitt for å bidra til å redusere forurensningen. Noen tiltak kan være å la bilen stå, reise utenom rushtid eller sitte på med andre. Hjemmekontor foreslås også. Hvis det er mulig, bes folk om å fyre med strøm fremfor med ved.I tillegg til byene i Oslo-området og Østfold, er det mandag målt svært høy luftforurensning i Svanvik i Finnmark.Når forurensningsnivåene er høye, kan det føre til betydelig helserisiko, ifølge Norsk institutt for luftforskning. Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer samt alvorlige hjertesykdommer. Barn med luftveislidelser og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene. (©NTB)