Ikke så begeistret for EUs gransking

 – Ikke veldig entusiastisk, sier EUs polske president Donald Tusk om EU-granskingen av Polen.

Tusk tok mandag imot Polens president Andrzej Duda i Brussel etter at EU-kommisjonen forrige uke innledet en gransking av en omstridt endring i den polske grunnlovsdomstolen. – Jeg er ikke veldig entusiastisk og satte heller ikke i gang dette tiltaket, men tror det kan være en mulighet for å tone ned de negative følelsene som har vokst rundt Polen, sier Tusk om granskingen. – Jeg tror Kommisjonen handler i god tro og ønsker å få klarhet i situasjonen uten å ydmyke eller stigmatisere Polen, men tror målet kunne vært nådd uten å ta i bruk denne prosedyren, fremholder den tidligere polske statsministeren. Forholdet mellom Polen og EU har blitt kjelkete etter maktskiftet i Warszawa i fjor. Det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet har fått gjennom to raske lovendringer som bekymrer i Brussel. I tillegg til å gjøre det vanskeligere for grunnlovsdomstolen å stoppe lovforslag, har regjeringen styrket kontrollen over statskringkastingen. – Jeg kan forsikre at det ikke skjer noe eksepsjonelt i Polen, var budskapet fra Duda til pressen i Brussel mandag. – Vi undergraver ikke medlemskapet vårt i EU, fremholdt han og skrev i avisa Financial Times før besøket at demokrati og frie medier «trues ikke i det hele tatt» i et fortsatt pro-europeisk Polen. Tusk innrømmer at Polens rykte ser ut til å være «lettere svekket», men ser det ikke som nødvendig å gjøre hjemlandet til tema når han setter dagsordenen for neste EU-toppmøte. – Polen har ingen fiender i EU eller i Brussel, påpeker han. Tusk advarer mot «hysteri» når utviklingen i Polen diskuteres i Europa, mens Duda ber om «mindre følelser, og mer fakta» i debatten. – Dessverre har mye blitt sagt om Polen som ikke har noe med den faktiske situasjonen å gjøre. Men jeg tror unødvendige følelser som har boblet opp i mediene og den politiske sfæren, vil roe seg, sier Duda. Den mektige partilederen Jaroslaw Kaczynski i Lov og rettferdighet har samtidig understreket at Polen skal «følge sin egen vei og ikke gi etter for press».