IS skal ha tatt 400 sivile som gisler i Syria

Ekstremistgruppa IS har bortført over 400 sivile i Deir al-Zor øst i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR. Lørdag ble minst 135 mennesker drept i byen.

In this photo taken Monday, June 23, 2014, fighters of the al-Qaida-inspired Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) parade in a commandeered Iraqi security forces vehicle down a main road at the northern city of Mosul, Iraq, more than two weeks after ISIL took over the country's second largest city. U.S. Secretary of State John Kerry warned Mideast nations on Wednesday against taking new military action in Iraq that might heighten already-tense sectarian divisions, as reports surfaced that Syria launched airstrikes across the border and Iran has been flying surveillance drones over the neighboring country. (AP Photo) is

IS gikk lørdag til angrep i flere regimekontrollerte deler av Deir al-Zor, hovedstaden i provinsen med samme navn øst i Syria. Samtidig slo FN alarm om en prekær situasjonen i byen der opp mot 200.000 mennesker er rammet av sult.– Etter angrepet på Deir al-Zor bortførte IS minst 400 sivile borgere fra nabolaget Al-Baghaliyeh og omkringliggende områder nordvest for byen, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) søndag formiddag.– Alle som ble bortført var sunnimuslimer, deriblant kvinner, barn og regimekrigeres familiemedlemmer, sier SOHRs direktør Rami Abdulrahman.– 300 drepteGislene ble transportert til andre områder som IS kontrollerer i det krigsherjede landet, tilføyer han.Deler av Deir al-Zor har vært beleiret av IS siden mars i fjor. Ifølge SOHR ble minst 85 sivile og 50 syriske soldater drept under angrepene lørdag. Regimets nyhetsbyrå SANA rapporterer imidlertid at 300 sivile, de flest av dem kvinner, barn og eldre, ble drept av IS' krigere.MatmangelSOHR opplyser at russiske kampfly raskt var på vingene for å utføre luftangrep som svar på jihadistenes angrep onsdag. Etter den siste offensiven kontrollerer ekstremistene likevel rundt 60 prosent av byen, ifølge SOHR, som rapporterer fra krigen i Syria via et kildenettverk på bakken i det krigsherjede landet.Mangelen på mat blir stadig mer alvorlig, og ifølge ubekreftede meldinger har mellom 15 og 20 mennesker dødd av sult siden byen ble beleiret, opplyser FN.450.000Deir al-Zor er den mest folkerike byen av i alt 15 beleirede områder i Syria der totalt 450.000 mennesker er fanget og avskåret fra omverdenen av enten syriske regimestyrker, IS eller andre syriske opprørsgrupper.Ingen nødhjelpssendinger når fram til disse områdene, noe sivilbefolkningen lider stort under.– Det meldes om stadig flere tilfeller av alvorlig underernæring, og spesielt barn er utsatt, skriver FN i rapporten.Harde kamperIS tok kontroll over den vestlige delen av Deir al-Zor for ti måneder siden, og strømmen har vært borte siden da. Strømmangelen gjør at tilgangen på vann nærmest har stanset helt opp siden vannpumpesystemet kun virker et par timer per uke.Fredag kunngjorde Russland at de hadde levert 22 tonn humanitær hjelp til områdene rundt Deir al-Zor. Nødhjelpen ble droppet fra fly fra det syriske luftforsvaret.Samtidig meldes det lørdag om at IS har gått til angrep i andre deler av Deir al-Zor, og minst 75 syriske regjeringssoldater skal være drept. (©NTB)