– Listhaug har mistet kontrollen i Finnmark

Pågripelsene av asylsøkere i Finnmark viser at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har mistet kontrollen, mener jussprofessor Mads Andenæs.

Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep fredag 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark. Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må sendes ut av landet, fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.– Listhaug har mistet kontrollen. De er under et veldig press når de nå varetektsfengsler asylsøkerne i Kirkenes, sier Mads Andenæs, som regnes blant Norges fremste eksperter på internasjonal rett og menneskerettigheter, til Aftenposten.Fristen på tre dager kan ikke oversittes uten en kjennelse fra en domstol, påpeker han.– Man må overholde retten til advokathjelp. I tillegg kommer det nye krav om fengselsstandarder. Slik jeg bedømmer forholdene i Kirkenes, oppfyller ikke de kravene, sier Andenæs. (©NTB)