Listhaug kan bli hasteinnkalt til Stortinget

I løpet av dagen kan innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bli nødt til å møte i Stortinget og svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

SV-lederen mener det haster å stille spørsmål til Listhaug fordi det gjennom mediene rapporteres om at returene av asylsøkere over Storskog er i ferd med å effektueres.Med henvisning til Stortingets forretningsordens paragraf 54 ber SV-leder Audun Lysbakken om at Listhaug stiller i stortingssalen ved møteslutt tirsdag.Stortingets presidentskap er i ferd med å ta stilling til anmodningen, men et svar er ennå ikke klart.Flere asylsøkere i Finnmark har fått beskjed om at de skal uttransporteres til Russland tirsdag, ifølge TV 2. De aktuelle asylsøkerne som har fått avslag på søknadene sine, skal ha blitt bedt om å gjøre seg klare.– Statsråden bør opplyse Stortinget om syriske asylsøkere uten varig oppholdstillatelse i Russland, er blant de utsendte, sier Lysbakken til NTB.Han vil vite hvordan statsråden forsikrer seg om at norske myndigheter ikke sender tilbake flyktninger som risikerer å bli videresendt til et land hvor de blir utsatt for forfølgelse, tortur, umenneskelig behandling eller død.Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendte mandag et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg der de ber om at den planlagte utsendingen av asylsøkere til Russland stanses. Årsaken er at advokatene mener asylsøkerne ikke gis tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket.