NOAS rister på hodet av Listhaug-juss

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) kritiserer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for å bruke en ikke rettskraftig dom for å forsvare Russland-returer.

– Jeg rister på hodet av dette, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til NTB.Organisasjonen har fått flere titalls henvendelser fra folk som har kjøpt såkalt flerreisevisum for komme seg gjennom Russland til Norge. Disse har fått avvist asylsøknaden etter regjeringens instruks, der det heter at asylsøknader « fra personer som ankommer Norge etter å ha hatt opphold i Russland, skal nektes tatt til realitetsbehandling».Spørsmålet er hvordan «opphold i Russland» skal forstås. Listhaug skriver til NTB torsdag at Oslo byfogdembete i desember i fjor slo fast at fire dager i Russland kvalifiserer til opphold. Saken gjaldt en syrisk familie som kom til Norge over Storskog.– Det er en dom fra den laveste rettsinstansen, og det er ikke en rettskraftig avgjørelse, fordi den er anket til lagmannsretten. Man kan ikke bygge retorikk rundt det, sier Martinsen.– Jeg er overrasket over hvordan Listhaug forsøker å unngå å svare på de reelle spørsmålene. Hvilke garantier har Listhaug innhentet for å sikre seg at personer uten varig oppholdsrett ikke står i fare for å bli sendt ut til forfølgelse i sitt hjemland ved retur til Russland? Hvorfor peker hun hele tiden på andre instanser, som byfogdembetet eller UDI, som er bundet av instruksen som regjeringen har laget? spør Martinsen. (©NTB)