Nyvalgt president spammes av kinesere

Vinneren av presidentvalget på Taiwan, Tsai Ing-wen, oversvømmes av meldinger fra sinte kinesere på sin Facebook-profil. Flere av dem krever at Taiwan underkaster seg kinesisk styre.

Reuters

Tsai og hennes Kina-kritiske parti, DPP, vant president- og parlamentsvalget med god margin lørdag, noe som har skapt bekymring i Beijing – hvor politikerne anser Taiwan som en kinesisk provins.Torsdag var den nyvalgte presidentens Facebook-profil fylt opp med over 40.000 innlegg. Mange av dem var svært kritiske og skrevet med forenklede kinesiske tegn, som brukes i Fastlands-Kina.– Hvorfor tror taiwanerne at vi er blitt hjernevasket? Vi er blitt lært fra vi var små at taiwanerne er landsmenn, og at Taiwan er en juvelbesatt øy, skriver en tilsynelatende kinesisk Facebook-bruker.Andre meldinger omtaler den nyvalgte presidenten på øya som guvernør i Taiwan-provinsen.Facebook er blokkert i Kina, men blokkeringen kan enkelt forbigås ved bruk av VPN-tjenester. Spesielt blant unge kinesere er det mange som har egen Facebook-profil.Talsmann for Tsais parti, Ruan Chao-hsiung, vil ikke kritisere de kinesiske internettbrukerne og sier at de bare «bruker sin ytringsfrihet».– Så lenge kommentarene ikke er i overkant ekstreme, har vi full respekt for dem, sier Ruan.Kun et fåtall av verdens stater anerkjenner Republikken Kina, som er Taiwans offisielle navn, og republikken er ikke medlem av FN. Kina hevder at Taiwan er en kinesisk provins og har et uttalt mål om at øya skal tilbakeføres under kinesisk styre. (©NTB)