Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har innført 60 dagers økonomisk unntakstilstand og sier samtidig at krisen i landet er «katastrofal».

Politikk

Fredag holdt Maduro sin første tale om rikets tilstand for den nyvalgte og opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen. Talen sammenfalt med at Venezuelas sentralbank la fram tall over økonomisk vekst og inflasjon, og presidenten hadde ikke godt nytt å melde.Tallene fra sentralbanken forteller at økonomien i landet krympet med 4,5 prosent i fjorårets ni første måneder, og samtidig var inflasjonen på hele 108,7 prosent.– Dette er katastrofale tall. I en ny periode med nyliberal og kapitalistisk politikk ville denne økonomiske situasjonen presset folket ut i arbeidsledighet, sa Maduro, som står midt i en heftig maktkamp med opposisjonen.– Den sosialistiske modellen er den eneste. Ikke den nyliberale modellen som vil privatisere alt. Dere må styrte meg om dere vil få gjennom en lov om privatisering. Nei, nei og nei, erklærte Maduro til kraftig buing fra opposisjonspolitikere.Bare timer før talen hadde Maduro erklært økonomisk unntakstilstand i 60 dager. Ifølge finansminister Luis Salas er det et grep som tas for at staten skal få mandat til å kontrollere selskaper og få fart på produksjonen i landet.I oktober anslo regjeringen at inflasjonen i landet ville ligge på 85 prosent i 2015 og synke til 60 prosent i år. Men utviklingen ser ut til å gå feil vei. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv