Sanders lover omfattende helsereform

Bernie Sanders, som utfordrer Hillary Clinton om å bli Demokratenes presidentkandidat i USA, lanserte søndag planer om en stor ny helsepakke, timer før en nøkkeldebatt på TV.

Reuters

Sanders har gjort det svært bra på målingene i det siste og puster nå Clinton i nakken.I den nye helseplanen lover Sanders å tilby såkalt Medicare til alle USAs innbyggere. I dag tilbys det statlige helseforsikringsprogrammet eldre og handikappede.Han sier at planene skal finansieres ved at folk betaler en forsikringspremie på 2,2 prosent av egen inntekt, og at arbeidstakere betaler en ekstra inntektsskatt på 6,2 prosent.Personer som tjener over 250.000 dollar (2,2 millioner kroner) må betale en skatt på 37 prosent, mens de som tjener over 10 millioner dollar (88 millioner kroner) må betale en skatt på 52 prosent.Sanders er uttalt sosialist og ønsker en mer aktiv fordelingspolitikk i USA.Natt til søndag møter han de andre demokratiske presidentkandidatene til en siste TV-debatt før det første nominasjonsvalget i Iowa 1. februar. (©NTB)