Saudi-Arabia under press

Det betente forholdet mellom Saudi-Arabia og Iran er ikke blitt lettere etter at Iran igjen er brakt inn i varmen av verdenssamfunnet.

Mens Iran er optimistisk og på offensiven, opplever Saudi-Arabia seg som stadig mer truet, ifølge eksperter. Landet er ikke minst redd for å miste oppslutning på bekostning av erkerivalen Iran.– Det er en utbredt oppfatning av at Saudi-Arabia fører en kaotisk politikk som virker mot sin hensikt, sier Fawaz Gerges, Midtøsten-ekspert ved London School of Economics.– Saudiaraberne oppfører seg virkelig som om de skulle være beleiret. De reagerer som om det skulle være verdens ende. De slår rundt seg med sinne og tankeløshet uten noe langsiktig perspektiv, sier Gerges til Reuters.UforutsigbartBildet av kongedømmet i Riyadh som uklokt og uforutsigbart har festet seg etter kong Salman (80) kom til makten i fjor. Han har i sin tur gitt vide fullmakter til sin 30-årige sønn, prins Mohammed bin Salman.Farhang Jahanpour ved Oxford University mener at Saudi-Arabia må bli enig med både Iran, de andre golfstatene, Egypt og Tyrkia om en ny sikkerhetsstruktur i Midtøsten.– De bør samarbeide, for hvis den nåværende fiendtligheten fortsetter, vil de være taperne, og vi vil bli vitne til flere tiår med krig både i regionen og utenfor, sier han.