Saudi-Arabias underskudd på 759 mrd gir kutt

Lav oljepris tvinger kong Salman i Saudi-Arabia til å kutte i lønninger og rause velferdsordninger.

Saudi Arabian capital Riyadh with the 'Kingdom Tower' photographed through a window of the 'Al-Faislia Tower' in the Saudi Arabian capital Riyadh. Saudi Arabias stock exchange has opened up to direct foreign investment for the first time. The decision to open up the Tadawul stock exchange on Monday comes at a crucial time for Saudi Arabia, whose revenue has taken a hit from the plunge in oil prices over the past year. The kingdom is the worlds largest exporter of crude. (AP Photo/Markus Schreiber, File)

Fjoråret ble en økonomisk katastrofe for oljeavhengige Saudi-Arabia, som endte opp med et underskudd på 855 milliarder kroner.Oljeinntektene har tradisjonelt utgjort 90 prosent av inntektene i kongedømmet, og det kraftige prisfallet på olje har de siste to årene tvunget landet til å tære på pengereserven.Saudi-Arabias 80 år gamle monark kong Salman la ved årsskiftet fram et statsbudsjett som legger opp til et underskudd på 759 milliarder kroner i år, men oljeprisen har siden fortsatt å falle.Nå må saudiaraberne belage seg på kraftige kutt, både i lønninger og rause velferdsordninger.Farvel med velferdsstaten– Vi er nå i ferd med å ta farvel med velferdsstaten, mener den saudiarabiske økonomen Turki Fadaq.– Det endelige målet med disse tiltakene er å restrukturere den saudiarabiske økonomien på en måte som gjør at den ikke lenger er helt avhengig av olje, sier Fadaq, som er forskningssjef ved Al-Bilad Capital i Riyadh.