Trump-bannlysing debattert i Parlamentet

Tosk, dumrian og idiot - britiske folkevalgte sparte ikke på kruttet da de debatterte kravet fra over en halv million briters om å bannlyse den amerikanske presidentaspiranten Donald Trump.

Parlamentsmedlemmer fra alle partier var samlet i fordømmelsen av Trumps antimuslimske uttalelser, men temperaturen var like fullt høy i Westminster mandag kveld.Den amerikanske eiendomsmogulen ble omtalt som både bajas, dumrian og tosk og under mandagens tre timer lange debatt. Men de fleste som inntok talerstolen, var kritisk til å etterkomme kravet fra 575.000 briter som vil forby Trump å sette beina på britisk jord.- Den store faren med å angripe denne mannen er at vi kan komme til å utstyre ham med en offerglorie og gjøre ham til martyr, sa Labours Paul Flynn, som åpnet debatten i et fullpakket komitérom i Westminster mandag kveld.Sprø Toryen Andrew Murrison omtalte ifølge BBC Trump som en latterlig figur. Men å forby innreise for noen som har sjansen til å bli president i USA, vil kunne oppfattes som en mektig smekk til amerikanerne, påpekte han.- Dette er fanteri. Og fanteri kan ikke møtes med forbud, det må møtes med det klassiske britiske verktøyet latterliggjøring, sa hans partikollega Alex Chalk.Underskriftskampanjen oppsto i kjølvannet av Trumps omstridte utspill på tampen av fjoråret. Initiativtakerne viser til at Storbritannia har gitt innreiseforbud til mange individer på grunn av hatefulle ytringer og tar til orde for at reglene må gjelde for «rike så vel som fattige».- Absurd Trump har truet med å skrote planlagte investeringer verdt nærmere 9 milliarder kroner i skotske golfbaner dersom han ikke får adgang til Storbritannia, men levnet liten oppmerksomhet til mandagens seanse.- Det er absurd at parlamentets dyrebare tid blir sløst bort med å debattere saken, lyder kommentaren fra Trumps organisasjon i Skottland.Anne McLaughlin fra det skotske nasjonalistpartiet SNP beklaget på vegne av det skotske folk det faktum at Trump er sønn av en skotsk innvandrer.- De mexicanske migrantene som Trump sverter, har lagt ut på den samme reisen som hans forfedre, sa McLaughlin ifølge The Guardian.Ekstremisme- Hans kommentarer er sjokkerende, støtende og foruroligende, men jeg tror ikke de kan føre til noe innreiseforbud på dette tidspunkt, sier Labours Keir Starmer.Jack Dromey, som er Labours innenrikspolitiske talsmann, sier Trump har rett til å være en tosk. Men han har ikke rett til å være en farlig tosk, sa Dromey, som mener Trump kan bidra til radikalisering.- ISIL trenger Donald Trump, og Donald Trump trenger ISIL, hevdet han.Ingen avstemningParlamentet rundet ikke av debatten med å stemme over om Trump skal lyses i bann.Bare regjeringen kan utstede en ordre om innreiseforbud, og statsminister David Cameron vil ikke bannlyse mannen som prøver å bli Republikanernes presidentkandidat.James Brokenshire fra innenriksdepartementet påpekte mandag at USA er Storbritannias viktigste allierte. Man må opprettholde kontakten med presidentkandidater, også om man er dypt uenig i deres synspunkter, framholdt han. (©NTB)