Clinton til frontalangrep mot Sanders

Temperaturen var merkbart høyere da Hillary Clinton og Bernie Sanders møtte til duell i New Hampshire torsdag. Frontene er skjerpet etter valgthrilleren i Iowa.

Hillary Clinton (AP Photo/Robert F. Bukaty)
Politikk

Mens Sanders åpnet med å gjenta løftene om at han vil forandre amerikansk politikk og økonomi, valgte Clinton å angripe noen av de løftene fra første stund.Hun sa i sin åpningsreplikk at hun «ikke lover ting hun ikke kan holde» og tok for seg løftene om helsetilbud for alle og gratis høyere utdanning.Vil ikke ha ny helsedebattSanders sier på sin side at han ikke ser noen grunn til at helsehjelp ikke skulle være en rettighet i stedet for et privilegium. Clinton svarte med at Sanders' «tall ikke går opp» og at hun ikke ønsker å kaste landet ut i nok en betent debatt om offentlig helsehjelp.I tillegg mener hun prisen for høyere utdanning bør ligge på et nivå folk har råd til, men ikke være gratis.En ting de to derimot kunne enes om, er at «økonomien har ikke fungert for amerikanere flest» og at sterke krefter vrir systemet til sin fordel. I helsedebatten sa Clinton også at hun mener begge to ønsker det samme men at de er «uenige om hvor vi skal starte og hvor vi skal ende».Nesten hjemmebaneTorsdagens debatt ble holdt i delstaten New Hampshire, som er neste stat ut i nominasjonsprosessen. Sanders, som er senator for nabostaten Vermont, er favoritt i New Hampshire, og det er disse statene og Iowa han antas å stå sterkest.En måling NBC har gjennomført i forkant av debatten torsdag gir Sanders 20 prosentpoengs forsprang i New Hampshire, med en oppslutning på 58 prosent, mot 38 prosent for Clinton.I tillegg til å være en debatt om sak, handler striden mellom de to også om hvem som har størst troverdighet. Mens Clinton kaller Sanders' forslag uoppnåelige, kontrer han med at hun er villig til å ta til takke med mindre enn det amerikanerne fortjener. Han antyder også at hennes fortid som utenriksminister innebærer at hun er fanget i det politiske etablissementet.DuellEtter nominasjonsmøtene i Iowa tidligere i uken, er det Clinton som har havnet på defensiven og er den kandidaten som har mest å tape. Mens det lenge har sett ut som om hun skulle sikre seg den demokratiske nominasjonen, sikret Bernie Sanders seg så mange stemmer i Iowa at det var med svært knapp margin – 0,2 prosentpoeng – at seieren til slutt gikk til Clinton.Martin O'Malley fikk rundt en halv prosents oppslutning i den første nominasjonsrunden og valgte å trekke seg. Dermed er valgkampen på demokratisk side nå blitt en ren duell. (©NTB)

hillary clinton
presidentvalg i usa
bernie sanders
Nyheter
Politikk