Erna Solberg forlenger grensekontroll

Statsminister Erna Solberg (H) sier til VG at den nordiske passunionen er avhengig av at Sverige og Danmark fortsetter med grensekontrollene. Samtidig varsler hun forlenget grensekontroll i Norge.

Statsminister Erna Solberg (tv) og finansminister Siv Jensen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Politikk
Overfor VG slår hun fast at Norge vil fortsette grensekontrollen inntil EU og Schengen-landene får kontroll på yttergrensene.– Vi fortsetter med grensekontroll, selv om det er en veldig begrenset del av grensen som må kontrolleres siden Sverige og Danmark også har sin grensekontroll, sier Solberg.Hun håper at den nordiske passfrie unionen vil bestå, men sier det forutsetter at Sverige og Danmark opprettholder sin grensekontroll av reisende som kommer fra land utenfor Norden.– Vi er i en så dramatisk situasjon som ingen kunne tenke seg kunne skje, hvor kontrollen ved yttergrensene ikke fungerer. Det er situasjonen som endrer reglene, ikke reglene som endrer situasjonen, sier Erna Solberg.Regjeringen vedtok fredag å forlenge personkontrollen på alle ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland fram til 15. mars.– Kontrollen på ferjeankomstene forlenges med 30 dager av hensyn til offentlig orden og indre sikkerhet, opplyser justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).Anundsen peker på at antallet asylsøkere har gått betydelig ned etter at Norge innførte personkontroll på ferjeankomstene.