Ny Nydalen-invitasjon klar fra Erna Solberg

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide inviteres til nye runder i Nydalen med partilederne fra regjeringspartiene.

Fra venstre: Trine Skei Grande (V) Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), og Knut Arild Hareide (KrF) - Foto: Scanpix
Politikk
Et nytt Nydalen-møte vil finne sted noen dager før regjeringen drar til Hurdalssjøen hotell og budsjettkonferanse 7.-9. mars, bekrefter statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB.Hun avviser at asylkrangelen mellom samarbeidspartiene og regjeringen har økt behovet for å lufte ut mellom de fire.– Det blir mer oppsummerende karakter, sier statsministeren.Irritasjon i FrpDet var på et hotell i Nydalen i Oslo at samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF ble forhandlet fram etter stortingsvalget 2013.Siden har de fire partiene gjort Nydalen-møtene til en halvårig institusjon der de partilederne tar med seg nestledere og av til andre fremtredende tillitsvalgte til evaluering av samarbeidet og en fot i bakken.Nå vil samtalene skje med visshet om at Venstres stortingsgruppe blankt har avvist regjeringens 40 forslag til ny asylpolitikk, noe som har utløst betydelig irritasjon i Fremskrittspartiet.«Ett medlem»Os-ordfører Terje Søviknes sa under fylkesårsmøtet til Vest-Agder Frp i helgen at Skei Grande driver et spill som «bare ikke går an» og som «folk og vi er eitrande forbanna på».Solberg deler ikke analysen.– Tja, det er ett stykk sentralstyremedlem som sier det. Jeg opplever at dette er en løpende debatt som regjeringen må tåle. Trine Skei Grande har gitt uttrykk for sin politiske mening og Venstres standpunkter, sier statsministeren.Verkebyll vokserErna Solberg innrømmer imidlertid at asyl- og innvandringspolitikken er blitt en større utfordring for samarbeidet mellom de fire.– Jeg synes faktisk samarbeidet vårt går veldig bra. Men vi har én vanskelig sak. Det er det samme temaet som har vært vanskelig hele tiden, nemlig asyl- og innvandringspolitikken. Og der er det blitt tøffere oss imellom, fordi det er en vanskeligere situasjon på dette området nå, sier statsministeren til NTB.Budsjett-oppspillUnder Nydalen-møtet i begynnelsen av mars vil Venstre og KrF komme med innspill i forkant av budsjettkonferansen – der Høyre og Frp trekker opp noen hovedlinjer for arbeidet med statsbudsjettet for 2017.Solberg sier at budsjettet ikke er hovedpoenget.– Det er ikke først og fremst for å diskutere substans i budsjettet i møtes, for det er for tidlig. Men vi skal ha en halvårlig samling. Det vil bli litt oppsummerende, blant annet, sier hun.Høyre har også lansert en plan om å «besøke 100 bedrifter og banke på 1000 dører i alle landets fylker» i tiden som kommer.– Svarene vi får vil være med og danne grunnlaget for det budsjettet regjeringen skal legge fram for 2017, sa Solberg i talen til Høyres sentralstyre søndag.