<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Å bruke penger som Høyre-politikere vil straffe seg

Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen mener Høyre er ansvarlig for at det historisk første uttaket fra Oljefondet kommer tidligere enn nødvendig.

Publisert 22. mars 2016 kl. 06.44
Oppdatert 22. mars 2016 klokken 06.49
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 243 ord

Utgiftsveksten er så mye høyere nå enn under de rødgrønne at Marianne Marthinsen (Ap) mener det er andre enn fulle sjøfolk som burde hatt et ordtak, skriver Dagens Næringsliv.- Å bruke penger som Høyre-folk vil straffe seg for hele samfunnet, sier Aps kvinne i Stortingets finanskomité til avisen.Hun viser både til den sterke økningen i oljepengebruken, veksten i antall byråkrater, samt at tallene for veksten i offentlig forbruk, som i snitt de tre siste år er på 2,4 prosent, er markert høyere enn veksten i bruttonasjonalprodukt.- Både politikere og presse utfordret Høyre-lederen gjentatte ganger på hvordan skatteløftene skulle finansieres, hvilke velferdsgoder som skulle prioriteres ned. Det ble avfeid med at det var så mye unødvendig offentlig pengebruk som kunne kuttes og at Høyre ville bli tøffere i prioriteringene. Det og den såkalte dynamiske effekten av skattekutt skulle finansiere løftene, sier Marthinsen, og hevder resultatet er oppsiktsvekkende.- Vi ser en kombinasjon av store kutt i inntekter, med nesten 20 milliarder i skattekutt, samtidig med sterk økning i utgiftene. Det er ikke bærekraftig over tid, påpeker hun overfor avisen.Høyres finanspolitiske talsmann, Svein Flåtten, mener imidlertid at Marthinsen «kommer med lettvintheter».- Jeg synes Ap skal bestemme seg for om de vil bruke mer eller mindre penger i en lavkonjunktur. Ja, den offentlige utgiftsveksten var lavere under Stoltenberg, men det skulle bare mangle. Med lavere bnp og lavere oljepris, ville vi forsterket nedgangen og ledigheten hvis vi hadde kuttet sterkt i offentlige utgifter, sier Flåtten til DN.