Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 18. mars 2016.
Med et valgresultatFor HøyreArbeiderpartiet som bareFor Høyre og FrPSlik meningsmålingen nå er,
på 5,6 prosent ved stortingsvalget i 2013, endte Kristelig folkeparti (KrF) på et historisk lavt nivå. Litt over to år senere, ser det enda verre ut for partileder Knut Arild Hareide. I følge en meningsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har KrF nå en oppslutning på bare 3,9 prosent, og det er under sperregrensen. På andre meningsmålinger (det er også feilmarginer) har KrF ligget på 5-tallet, men det butter voldsomt nå.Ingen kan eller vil utfordre Hareide, så det går om den politikk KrF vil føre for tiden. Lederstrid blir det ikke. som fikk 26,8 prosent i 2013, viser den siste målingen fra ANB en oppslutning på 26,6 prosent, så statsminister Erna Solberg er nesten i mål. Vi må huske på at Høyre ved 2009-valget bare fikk 17,2 prosent.Velgerne flyter litt mellom Høyre og FrP, og FrP har nå en oppslutning på 16,4 prosent mot 16,3 ved 2013-valget og 22,9 prosent ved 2009-valget. På en annen meningsmåling har FrP hatt 18,6 prosent, og det viser at FrP har mye å gå på så lenge flyktningpolitikken er i fokus, og det vil den nok være helt frem til valget i 2017. fikk 30,8 prosent ved 2013-valget, har vært oppe og snust på 40-tallet, men ligger nå på 33,1 prosent. Det blir tungt for Jonas Gahr Støre å nå 40-tallet igjen.I 2009 fikk Ap 35,4 prosent.Venstre holder seg over sperregrensen, mens både SV (3,6 prosent) og MDG (3,7 prosent) ligger under sperregrensen.SV og MDG konkurrerer om de samme velgerne i klimapolitikken, og trolig litt også med Ap.Men det er Trine Skei Grande og Venstre som er den store utfordreren i klimaspørsmål.Vandrer klimaaktivistene i Venstre til SV eller MDG, blir det Venstre som havner under sperregrensen.Ingen av disse partiene ser ut til å miste velgere til Høyre og FrP. Velgerne kan flyte litt mellom Ap og Høyre, og det kan være sofavelgere og velgere på gjerdet, som ramler litt ned på den ene siden og litt på den andre siden. er målet å beholde antall velgere fra 2013-valget, og det var henholdsvis 760.232 og 463.560 velgere. Store tall i norsk sammenheng, og trolig langt flere velgere enn det de andre partiene tenker på når de – ofte – forsøker å marginalisere Høyre- og FrP-velgerne.Høyre kan, når Erna Solberg er i debattslag og god i Stortingets spørretime, spise av Ap-fatet, mens FrP kan ta velgere fra alle hvis flyktningstrømmen blir for krevende igjen.Det er merkbart hvor aktiv statsminister Erna Solberg er i det offentlige ordskiftet for tiden, mens finansminister Siv Jensen har en noe mer tilbaketrukket rolle. kan Høyre og FrP klare seg uten Hareide og KrF, men regjeringen ønsker selvfølgelig å ha både Venstre og KrF som støttepartier.Og slik situasjonen er for Ap, så må Gahr Støre få KrF til å skifte side for å kunne håpe på en statsministertaburett etter valget til neste år.Foreløpig har Høyre og FrP nådd opp til 2013-valget igjen. Det er en god start.