Solberg: – Stor usikkerhet om antall asylankomster

Statsminister Erna Solberg (H) tror en god returavtale mellom EU og Tyrkia kan dempe flyktningstrømmen mot Europa, men sier Norge fortsatt må være forberedt på mange ankomster.

Politikk
I statsbudsjettet er det tatt høyde for 33.000 asylankomster i år, og der gjøres det ingen større endringer, sier Solberg til .– Det er først og fremst stor usikkerhet knyttet til hvor mange som kommer til Norge. Vi må ha beredskap for store ankomster og ha planer som raskt kan iverksettes. Det kan fortsatt komme sekundære bølger hvor Norge vil være første asylland, sier statsministeren.Hun får ikke være med når EUs stats- og regjeringssjefer torsdag møter Tyrkia for å få på plass vilkårene for en avtale om retur av migranter som krysser Egeerhavet til Hellas ulovlig. Hun reiser likevel til Brussel for å møte flere EU-topper når Høyres europeiske søsterparti European People's Party har et formøte.Både FN og Europarådet har sagt at kollektiv utsendelse innebærer et brudd på folkeretten, men EU-president Donald Tusk har forsikret at alle skal få en individuell vurdering. Solberg forutsetter at en avtale ivaretar grunnleggende menneskerettigheter.– Vi må ta som utgangspunkt at EU respekterer de europeiske menneskerettighetene. Men mye er fortsatt uklart, selv om vi nå kan se de store linjene i avtalen, sier hun. (©NTB)