Saken dreier seg om en overføring på i alt 715 millioner kroner i sosiale bidrag fra Statoil til Angolas statlige oljeselskap Sonangol som del av betalingen for å få operatøransvaret på et større oljefelt. Av dette var 420 millioner øremerket et teknologi- og forskningssenter.Men siden utbetalingene startet i 2012, er det ikke tatt et eneste spadetak. Senteret eksisterer ikke, annet enn på papiret.Tre ganger har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bedt Lien svare på hvor Statoils penger har blitt av og hvordan han vil følge opp Stortingets vedtak om antikorrupsjon. Ionsdag ettermiddag, avviser Lien komiteens ønske om å få oversendt juridiske vurderinger fra de fire advokatselskapene som Statoil selv lener seg på, skriver Klassekampen.– Løper fra ansvarIfølge Dagbladet har departementet brukt 100.000 kroner på advokathjelp fra BA-HR. Konklusjonen deres er at det ikke er grunn til å kritisere Statoils styre for at det frivillig ikke gir departementet vurderingene, og dermed heller ikke noen grunn til å kritisere Lien.– Sentralt for meg er at Statoil allerede har utvist betydelig åpenhet om hvilke interne advokatråd de har innhentet og som selskapet bygger sin redegjørelse på, skriver Lien.– Når jeg leser brevet, så framstår statsråden som en mann som springer i et hurtig tempo fra ethvert ansvar i saken. Han har ikke ansvar for det som har skjedd, han har ingen planer om å følge det opp, han stoler på styret, og han kan ikke gi oss noen ytterligere opplysninger, sier SVs Bård Vegar Solhjell i kontrollkomiteen til Dagbladet. (©NTB)