Oljesmell løfter Ap

Kriserammede Vestlandet løfter Ap på ny måling.

Ap fosser fram på en ny meningsmåling. Veksten er størst på Vestlandet, hvor oljesmellen har rammet hardest.Målingen er utført av Norfakta for Nationen og Klassekampen. Den viser at Arbeiderpartiet igjen er større enn regjeringspartiene Høyre og Frp til sammen, med en oppslutning på 35,3 prosent – opp 3,9 prosentpoeng siden forrige måling.Arbeidsledigheten som er utløst av oljekrisen gjør at velgerne strømmer til «trygge Arbeiderpartiet», mener valgforsker Frank Aarebrot.– Høyresiden har hatt sakseierskap på skatteletter, mens Ap har hatt det på å bekjempe arbeidsledigheten, sier professoren fra Bergen til Nationen.Ap-leder Jonas Gahr Støre peker også spesielt på arbeidsledigheten når han skal forklare framgangen.– Regjeringens innsats mot ledigheten er passiv, vår er målrettet, sier Støre.Det går imidlertid dårligere med Arbeiderpartiets tidligere regjeringspartner, SV, som er nede på 2,6 prosent på målingen – det dårligste resultatet på lenge.Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avviser anklagene fra Støre.– Regjeringen har en offensiv tilnærming til de utfordringene vi står overfor. Budsjettene er ekspansive og bidrar til økt aktivitet i økonomien og flere arbeidsplasser.Høyre får en oppslutning på 24,5 prosent på målingen, en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng, mens Frp får 16,0 prosent (-0,9). For de øvrige partiene er resultatene som følger: Rødt: 1,5 (-0,7), SV: 2,6 (-1,1), Sp: 5,4 (-1,0), V: 5,6 (+0,5), KrF: 5,1 (+0,5), MDG: 3,4 (+0,3). (©NTB)