Kritiserer EU-avtale om finanstilsyn

Senterpartiet er svært kritisk til regjeringens forslag om å knytte Norge til EUs finanstilsyn.

Trygve S. Vedum taler. Foto: Ned Alley / Scanpix.
Politikk

– Dette er den største avgivelsen av norsk suverenitet i nyere tid, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i Stortingets spørretime onsdag.Han beskylder regjeringen for hastverk i saken.– Dette skal gjøres på en hastemåte vi ikke har sett maken til noen gang, etter svært sterkt press fra Høyre og Fremskrittspartiet. Hvorfor haster det så mye, spurte Sp-lederen og minnet om at Norge har sagt nei til EU to ganger.Mer myndighetIfølge forslaget skal overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen gis større myndighet over norsk finanssektor. ESA skal kunne fatte direkte bindende vedtak for norske myndigheter og finansforetak, forby eller begrense visse typer finansvirksomhet og ilegge bøter.Flere eksperter og ledende finansfolk har stilt seg kritiske til forslaget.Finansminister Siv Jensen (Frp) avviser på sin side at avtalen medfører at Norge underlegger seg EU.– Dette handler ikke om selvråderetten eller hvordan Norge skal regulere finansnæringen, men å finne en løsning på hvordan det norske finanstilsynet skal speile de nye systemene som har oppstått i EU, repliserte hun i Stortinget.Sikre adgangHun påpeker at det norske finanstilsynet skal stå for mesteparten av tilsynet av finansinstitusjoner i Norge.– Avtalen vi har fått på plass, sikrer norske finansinstitusjoner adgang til sitt viktigste marked, som de ellers ville vært stengt ute fra, sier Jensen, som også avviser påstanden om hastebehandling.– Jeg informerte Stortinget om dette i 2014, sier hun.Saken er nå til behandlingen i Stortingets finanskomité. Innstillingen er ventet i midten av juni.

sp
eu
finanstilsynet
Nyheter
Politikk