Terrortiltalt hevder han var ufrivillig i IS-leir

En 46 år gammel mann, som sammen med en 23-åring står tiltalt for å ha sluttet seg til ekstremistgruppen IS og for å ha inngått terrorforbund, hevder han gjorde alt for å komme seg bort fra IS i Syria.

Norges Lover - Foto: Scanpix

Rettssaken mot de to mennene starter i Oslo tingrett onsdag.De to er tiltalt for å ha sluttet seg til den terrorlistede grupperingen IS i Syria og ved det å ha inngått terrorforbund.– Min klient nekter straffskyld for begge tiltalepunktene. Han erkjenner å ha reist til Syria, men ikke å ha sluttet seg til IS. Han skulle slutte seg til andre legitime deler av motstandsbevegelser for å hjelpe sivilbefolkningen i Syria mot de brutale overgrepene fra det illegitime Assad-regimet, sier 46-åringens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, til NTB.Spilte sykMannen har forklart han i Syria ble klar over at han hadde havnet i en IS-leir.– Når han oppdager dette, gjør han alt han kan for å lure seg ut derfra. Han klarte til slutt å lure seg ut ved å late som han var blitt syk og måtte komme til sykehus i Tyrkia. Så fort han var kommet til Tyrkia, dro han rett tilbake til Norge, forteller Nordhus.Mannen reiste til Syria i begynnelsen av august 2014 og kom tilbake i midten av september samme år.Ifølge tiltalen satte han seg under IS' kommando og tok del i organisasjonens trenings- og opplæringsprogram rettet mot tjenestegjøring. Nordhus mener at mannens tilstedeværelse i IS-leiren ikke betyr at han har deltatt i terrororganisasjonen, og at han uansett befant seg i en straffriende nødsituasjon.Sønnen dømt46-åringens sønn, en 24 år gammel mann, ble i fjor dømt til åtte års fengsel for omtrent de samme forholdene som faren nå er tiltalt for. Da faren forklarte seg under sønnens rettssak i fjor, sa han at han var fortvilet over at sønnen hadde dratt ned til Syria. Hvorfor han selv valgte å dra ned året etter, forklarer han med at han hadde reagert på det som ble formidlet gjennom mediene om lidelsene til den syriske sivilbefolkningen, og at han ønsket å dra ned og hjelpe, forklarer advokaten.46-åringen er domfelt ti ganger tidligere, det mest alvorlige forholdet er medvirkning til det som har blitt omtalt som et æresdrap på midten av 1990-tallet, ifølge Dagbladet .Skjult etterforskningDen andre tiltalte, en 23-år gammel tsjetsjener, som er russisk statsborger, dro også til Syria i august 2014, men returnerte først våren 2015.Da 23-åringen kom tilbake til Norge, fryktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at han hadde fått et terroroppdrag fra IS i Vesten. Det ble derfor satt i gang en omfattende, skjult etterforskning, ifølge VG. Spaningen avdekket at 23-åringen var svært sikkerhetsbevisst og ikke ønsket at noen skulle vite at han var tilbake i Norge, ifølge avisen.23-åringens advokat Svein Holden sier til NTB at hans klient nekter straffskyld for tiltalepunktet om terrorforbund, men erkjenner straffskyld for deltakelse i IS i Syria.Statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet mener det er særlig alvorlig at de to valgte å reise ut så sent som høsten 2014.– Det var en tid hvor det var blitt klart for alle og enhver hva slags organisasjon IS var, og hvor de også hadde startet med halshogging av vestlige gisler, sier Ranke til NTB.