- Brexit kan skape usikkerhet i Europa

Dårligere samarbeid i Europa kan gå ut over sikkerheten, frykter en norsk forsker etter den britiske EU-avstemningen.

Jens Stoltenberg holder sin første pressekonferanse etter tiltredelsen som ny generalsekretær for NATO på NATOs hovedkvarter i Brussel, Belgia onsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Politikk

– Dersom det er riktig at europeisk samarbeid har skapt fred og stabilitet i Europa, vil et dårligere samarbeid redusere sikkerheten og tryggheten. Man kan lese brexit som et mistillitsvotum mot freds- og forsoningsarbeidet i Europa som EU har representert, sier NUPI-direktør og Europa-kjenner Ulf Sverdrup til NTB.Han understreker at ingen vet hva som vil skje videre i brexit-sagaen, men frykter at en politisk tillitskrise mellom EU-landene og på tvers av grensene, økt polarisering og større avstand mellom eliter og velgere kan bli resultatet.Ta ressurser– Det kan også hende at forhandlingene med Storbritannia vil ta så mye ressurser at Europas evne til å løse problemer blir redusert. Det igjen vil skape mer usikkerhet, sier NUPI-direktøren.Også statsminister Erna Solberg frykter at den britiske avgjørelsen blir en vitamininnsprøyting til dem som ønsker mindre samarbeid i Europa, til antiglobaliserings- og antiestablishment-kreftene. Hun er redd for et EU som blir mer innovervendt i stedet for å søke flere fellesløsninger.Det samme mener Polens tidligere president Aleksander Kwasnieski, som spår at Storbritannias nei til EU vil føre til kaos i Europa.– Vi trer nå inn i en periode preget av kaos, sjokk og uforutsigbare konsekvenser. Det gode samarbeidet vi har hatt i Europa de siste tolv årene, kommer vi ikke til å se noe mer av, sier den polske politikeren.Ser ingen fareJustis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ser imidlertid ikke noen umiddelbare samfunnssikkerhetsutfordringer ved at Storbritannia går ut av EU.– Vi har et veldig godt samarbeid med Storbritannia. Det er et samarbeid jeg er trygg på vil fortsette, sier han til NTB. NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at Storbritannia vil forbli en sterk og engasjert NATO-alliert.– Jeg vet at Storbritannias plass i NATO forblir uforandret. Når vi står overfor mer ustabilitet og usikkerhet, er NATO viktigere enn noen gang før som en plattform for samarbeid mellom europeiske medlemsland, sier han i en uttalelse.Stoltenberg har tidligere advart mot et mer fragmentert Europa og sagt at det ville være en fordel for britene å bli i Unionen. (©NTB)

brexit
nato
jens stoltenberg
anders anundsen
Nyheter
Politikk