LO-lederen om flypassasjeravgiften: – Ren idioti

Gerd Kristiansen - Foto - Scanpix

LO-leder Gerd Kristiansen la ikke skjul på hva hun mente om flypassasjeravgiften da hun holdt en appell under en støttemarkering på Rygge flyplass onsdag.

– Jeg har aldri vært borte i en så merkelig sak som denne. Ikke på grunn av miljøavgiften, men på grunn av regjeringens behandling av saken, sa LO-leder Gerd Kristiansen i appellen.Hun understreket at regjeringen ene og alene må ta ansvaret for nedleggelsen av flyplassen på Rygge.– De har innført en avgift med ukjent miljøeffekt. Det eneste som er sikkert er at mange mister jobben og at ledigheten øker i Østfold, sa Kristiansen.Hun kritiserte regjeringen og statsminister Erna Solberg (H) for å prøve å få saken til å handle om Ryanair.– Solberg står ikke til troende– Det var ikke Ryanair som var årsaken til at avgiften ble innført. Den ble innført i innspurten av et budsjettforlik for å balansere et statsbudsjett. Dette er det komplette idioti, mente LO-lederen, som minnet regjeringen om at det ikke er for sent å ombestemme seg.– Erna Solberg sverter Ryanair for å få fokuset bort fra saken samtidig som regjeringen skal ha høring om bruk av asiatisk mannskap på norskregistrerte fly. Det står derfor ikke til troende når hun snakker om Ryanairs dårlige personalpolitikk, mente Kristiansen.Hun pekte på at også Widerøe har meldt om kutt i rutetilbudet som følge av avgiften og at kortbanetilbudet i Norge kan bli redusert som følge av denne.– Ta til vettet og snu, avsluttet Gerd Kristiansen.– Historisk dårlig politisk håndverkPer Skau, forbundssekretær i Fellesforbundet, kalte innføringen av flypassasjeravgiften for «et historisk dårlig politisk håndverk». Skau mente saken ikke handler om for eller imot et enkelt flyselskap, men om arbeidsplasser i et allerede hardt rammet fylke.– Dette er en sak om en avgift som kom på plass i siste time for å få et budsjett til å gå i hop, slo han fast. Skau kritiserte også kraftig at avgiften ikke ble bedre utredet før den ble innført, noe både LO sentralt og fagforeningene ba om i sine høringsuttalelser.– Nachspiel-vedtak– Det har vært bedre dager å være ordfører i Rygge på enn i dag. Tusen tapte arbeidsplasser er dramatisk for Mosseregionen og Østfold, konstaterte Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap).– Jobbene kunne sannsynligvis ha vært reddet om det var politisk vilje til det i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, sa hun, og beskrev vedtaket som et «nachspiel-vedtak».Bjørn Petter Jensen, leder i LO-utvalget ved flyplassen, la heller ikke fingrene imellom når han holdt sin appell.– Dette er sannsynligvis kroken på døra. Vi har vært et offerlam for et politisk kompromiss som ikke har noe godt for seg, sa han blant annet, før han avsluttet med å si, til stor applaus: – Erna og Siv, ser dere i NAV-køen høsten 2017.Det var Venner av Rygge som arrangerte støttemarkeringen i terminalbygget på Moss Lufthavn Rygge samme dag som avgiften ble innført. (©NTB)


Les også