Stortinget sier ja til Parisavtalen

t enstemmig Storting har samtykket i ratifikasjon av Parisavtalen. Men Norge ligger an til å bli slått av Frankrike i konkurransen om å bli første industriland som gir sitt endelige ja til avtalen.

Med stortingsvedtaket på plass er siste hinder ryddet av veien for den formelle norske ratifikasjonen av Parisavtalen. Selve ratifikasjonen kan tidligst finne sted mandag 20. juni, opplyser Klima- og miljødepartementet.Norge har ligget i skarp konkurranse med Frankrike om å bli første industriland og 18. land totalt som ratifiserer avtalen. I Frankrike skal president François Hollande sørge for endelig ratifikasjon av avtalen allerede onsdag denne uka – noe som i så fall vil bety at Norge blir slått på målstreken.Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) undertegnet Parisavtalen på vegne av Norge ved FNs hovedkvarter i New York 22. april. Der var også 174 andre land på plass for å undertegne.Men underskriftene er ikke nok i seg selv. Parisavtalen trer først i kraft når 55 land som til sammen representerer minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser, har ratifisert den.En rekke andre land har lovet å ratifisere avtalen i løpet av året, deriblant både Kina og USA, de to landene i verden med størst klimautslipp.De få landene som har ratifisert så langt, står for en helt marginal andel av de globale klimautslippene. (©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også