Norge vurderer å gi Finland en fjelltopp i gave

Finland feirer 100 år som selvstendig stat neste år, og formannskapet i Kåfjord mener at Norge bør gi Finland en fjelltopp i gave. Statsministeren vurderer nå saken.

Fjellet Halti er Finlands høyeste fjell og rager beskjedne (i norsk målestokk) 1.324 meter over havet. Men fjellet ligger på grensen mellom Norge og Finland, og selve fjelltoppen på 1.361 meter over havet ligger på norsk side.Forslaget fra formannskapet i Kvæfjord kommune vakte oppsikt da det ble kjent tidligere i år. Kommunen ønsker å flytte grensa med 40 meter slik at hele fjellet havner på finsk side av grensen. Dermed kan Finland skryte av å ha en fjelltopp som rager ytterligere 37 meter over havet. En passende 100-årsgave, mener Kåfjord kommune.Michael Tetzschner (H), nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa i mars at det ikke var aktuelt å støtte en «slik forvillet tanke», mens Utenriksdepartementet mente det kom i konflikt med Grunnloven.Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter nå overfor TV 2 at regjeringen har fått forslaget til vurdering.– Det er noen formelle utfordringer og foreløpig har jeg ikke gjort meg opp noen mening om jeg vil støtte dette. Men vi ser på saken, sier statsministeren.Halti er et populært sted for fjellturer, særlig fra norsk side av grensen. (©NTB)


Les også