Britisk EFTA-medlemskap kan gi tollfri norsk fisk

Med britisk medlemskap i EFTA vil fiskerinæringen slippe toll på norsk fisk som eksporteres til Storbritannia. Bransjen skjønner ikke politikernes skepsis, skriver Klassekampen.

Politikk

– Norge bør hilse Storbritannia velkommen inn i EFTA. Jeg ser ingen grunner til å være negativ til en slik prosess, sier Audun Maråk, administrerende direktør i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon.Mens fiskeeksporten møter toll og kvoter i EU, er det fri handel på fisk mellom EFTA-landene. I fjor eksporterte norsk fiskerinæring fisk til en verdi av 4,7 milliarder kroner til Storbritannia.Både europaminister Elisabeth Vik Aspaker og Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at de er skeptiske til et potensielt britisk medlemskap i EFTA.– EFTA-avtalen vil gi full tollfrihet for norsk fisk. I tillegg til vil det være det mest solide rammeverket for andre norske eksportinteresser. Det er pussig at regjeringen sitter på gjerdet, sier utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper.Seniorforsker Arne Melchior ved NUPI sier at Norge må undersøke forskjellige muligheter rundt brexit for å finne nye og bedre handelsvilkår.– Efta er en liten aktør på det globale hav, og det kan være flere fordeler av å tilhøre en større blokk. For eksempel har Norge verdens høyeste prisnivå på landbruksvarer og høye tollbarrierer. Det kan bli en konflikt, sier han. (©NTB)

storbritannia
brexit
efta
Nyheter
Sjømat
Politikk