Kaster store skygger over OL-festen i Brasil

Jubelen sto i taket da Rio de Janeiro i 2009 ble tildelt sommer-OL. Men når idrettsfesten starter, står Brasil i sin verste krise på flere tiår.

Kristus Frelseren, eller Cristo Redentor på portugisisk, er en av flere store Jesus-statuer, denne er plassert på fjelltoppen Corcovado i Rio de Janeiro i Brasil. Statuen ble reist i 1931 og er 39,6 meter høy medregnet sokkelen.
Politikk

Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva var sentral i prosessen for å få OL til Sør-Amerika for første gang. Nå må både han og etterfølgeren Dilma Rousseff svare for seg i retten, og de boikotter fredagens åpning av sommerlekene.Også fungerende president Michel Temer har gjort det klart at han forventer buing under åpningsseremonien.– Jeg er forberedt. Som den brasilianske forfatteren Nelson Rodrigues brukte å si: selv ett minutts stillhet blir møtt med buing på Maracana stadion, sier han.Men brasilianerne kan ha gode grunner til å bue akkurat denne gangen. Når OL åpner, står landet midt i en dyp hengemyr av korrupsjon, politisk kaos og økonomisk krise.– Brasiliansk demokrati står overfor sine tøffeste tider siden militærdiktaturet, konstaterer Latinamerikagruppene.– Total tillitskriseDagens situasjon tyder på at noe av optimismen som rådet på Brasils vegne på 2000-tallet, var overdrevet, konstaterer professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.Men riksrettssaken mot Rousseff er et sidespor – mest alvorlig er den totale tillitskrisen mellom Brasils politikere og befolkningen, mener hun.– Dette kan ende med at man ikke har noen politiske alternativer som ikke er rammet av korrupsjonsanklagene, sier Bull til NTB.Over halvparten av Brasils folkevalgte er nå under politietterforskning. Men et fullstendig sammenbrudd som i Venezuela har Bull ingen tro på.– Man har i all hovedsak fulgt de institusjonelle spillereglene, til og med i riksrettssaken mot Rousseff. Det er en demonstrasjon av at noen demokratiske spilleregler fungerer, og jeg tror ikke på noen kollaps for Brasils demokrati.Lula og Rousseffs fallLula var president fra 2003 til 2010 og var svært populær da han gikk av. Men hans ettermæle blir nå tilsmusset av at han dras inn i korrupsjonsskandalen rundt Petrobras.– Korrupsjonen er svært alvorlig og utgangspunktet for hele tillitskrisen, sier Bull.Titalls toppolitikere og næringslivsledere skal ha underslått penger fra den statlige oljegiganten ved hjelp av et nettverk av oppblåste kontrakter og bestikkelser.Få dager før OL-ilden tennes ble det klart at Lula blir trukket for retten tiltalt for å ha forsøkt å forpurre en korrupsjonsgranskning i Petrobras, ifølge nyhetsbyrået AFP.Samtidig kan Rousseff bli avsatt når riksrettssaken mot henne trolig når sitt klimaks få dager etter OL. Rousseff mener prosessen mot henne i realiteten er et kupp for å få innsatt Temers sentrum-høyre-styre og ødelegge Arbeiderpartiet.Økonomisk kollapsKorrupsjonsskandalen og det politiske kaoset har, sammen med oljeprisfall, rammet Brasils økonomi hardt.I fjor krympet økonomien med nesten 5 prosent, og arbeidsledigheten har nådd 11 prosent. Pengefondet IMF tror imidlertid veksten vil være tilbake alt neste år.Bull peker på at Lulas industripolitikk, med tette bånd mellom staten og industrien, var sårbar for korrupsjon. Omfanget økte på grunn av store investeringer og inntekter, særlig i oljebransjen.Samtidig var en del av Brasils vekst fram til 2013 gjeldsdrevet. Modellen bygget på økt forbruk, også blant de fattige, ved hjelp av det statlige sosialprogrammet Bolsa Familia. Men disse utbetalingene er også brukt som garanti for lån, påpeker hun:– Mange fattige husholdninger har fått betydelig gjeld. Det er høy rente, og når ting begynner å rakne, kan det gå fort nedover. (©NTB)

ol
brasil
brasil-ol
Nyheter
Politikk