Obama stoler ikke på IS-samarbeid med Russland

USAs president Barack Obama sier han er bekymret over Russlands militære inngripen i Syria og ikke stoler på landet som partner, men ber Moskva samarbeide med Washington.

Politikk

USAs president uttrykte bekymring over Russlands inngripen i Syria under en pressekonferanse i Pentagon torsdag kveld lokal tid. Han sier han ikke er overbevist om at Russland og president Vladimir Putin er til å stole på som partnere i forsøket på å få en slutt på Syrias blodige borgerkrig.– Vi er veldig klar på at Russland har vært villig til å støtte et morderisk regime og en person, sier Obama med henvisning til Syrias president Bashar al-Assad.– Uansvarlig aktørPresidenten sa videre at Russland risikerer å sette seg i en rolle som uansvarlig aktør på verdensscenen og ber landet vise at det tar fred i Syria på alvor.Russland har de fem siste årene støttet Assads regime ved å gi det internasjonal beskyttelse og militærstøtte, og det siste året ved å gjennomføre luftangrep i områder som kjemper mot regimet.Uten støtte fra Russland og Iran er det tvilsomt at Assad fortsatt ville vært ved makten, skriver nyhetsbyrået AFP.Flere IS-angrepTorsdag fikk Obama en tilstandsrapport om krigen mot IS fra forsvarsledelsen og amerikansk etterretning. Etter orienteringen medga han at den ytterliggående islamistgruppen nå har trappet opp sine aksjoner i Europa og USA, som følge av at man har lyktes med å drive dem på retrett i Syria og Irak. Men selv om IS skulle bli drevet ut fra viktige posisjoner i Irak og Syria, vil ekstremistene fortsatt være en trussel for USA på grunn av ensomme ulver.– Det er som vi har sett vanskelig å forhindre små celler av terrorister som er villige til å drepe uskyldige og selv dø. Men vi vil fortsette å jage dem aggressivt på alle fronter, sa Obama under pressekonferansen i Pentagon. (©NTB)

barack obama
vladimir putin
russland
usa
is
Nyheter
Politikk