Foto: Scanpix

Somalisk forening siktet for skatteunndragelse

En somalisk forening er siktet for skatteunndragelse etter at tollvesenet på Gardermoen stoppet en postpakke med 11 millioner kroner.

Valutabeslaget er det største som noensinne er gjort på Gardermoen, melder NRK.Pengene ble forsøkt sendt til England og stammer fra Hawala-virksomhet, en lovlig tjeneste for å overføre penger mellom land som ikke har fungerende bankvesen.– De var deklarert på riktig måte, men både Norge og England har gode og velfungerende bankvesen, så vi stilte spørsmål ved hvorfor en så stor sum sendes i kontanter og ikke via bank, sier seksjonssjef Tor Fredriksen i tollen på Oslo lufthavn.Da politiet ransaket lokalene til foreningen i Oslo, ble det funnet lister og kontantbeløp som viste at de hadde drevet med Hawala-virksomhet i flere år og overført flere hundre millioner kroner til utlandet.– Politiet er kjent med at foreningen har mottatt en prosentandel av beløpet. Disse pengene anser politiet som skattepliktige, og de er ikke innberettet, sier politiadvokat Mathias Emil Hager i Øst politidistrikt.Foreningens forsvarer, advokat Frode Sulland, er ikke enig med politiet.– Foreningen mener at den organisasjonen de har drevet, ikke har vært pliktig til å levere selvangivelse, og at den heller ikke er skattepliktig fordi de ikke selv har drevet arbeidsvirksomhet, sier han.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også