- Den globale orden er «urovekkende svak»

Økende populisme i vestlige land og stormakters skjerpede forsøk på å dominere setter den etablerte verdensorden i fare, mener en britisk tankesmie.

AP Photo
Politikk

Den globale orden er «urovekkende svak», mener International Institute for Strategic Studies (IISS).– Voksende populisme og svært vanskelige konflikter har det siste året rystet det internasjonale systemet, skriver tankesmia i en årlig oppsummering.– Global misnøye med de herskende elitene og motstand mot globalisering ser ut til å nå et crescendo, skriver IISS, som bemerker at krigene i Midtøsten viser få tegn til å dabbe av.Rapporten påpeker også økt selvsikkerhet og militær kapasitet i Russland og Kina, noe som bringer med seg en økende risiko for konflikter mellom stormakter.– Geopolitikkens grunnlag er blitt så svekket i løpet av det siste året at fundamentet for den globale orden er blitt urovekkende svakt, sier IISS' leder John Chipman i forordet til rapporten.Han forutser «en frenetisk innsats fra alle stormakter i alle regioner for å etablere nye spilleregler og endre de gamle» i løpet av de neste tolv månedene. (©NTB)

Nyheter
Samfunn
Politikk