Obama vil sette klimafart i G20-toppmøtet

USAs president Barack Obama vil bruke helgens G20-toppmøte i Kina til å sikre sitt ettermæle som klimaets mann.

Etter å ha slått an en klimavennlig tone i hjemlandet, har Obama satt kurs mot den kinesiske byen Hangzhou og G20-toppmøtet som starter søndag.Der håper den amerikanske presidenten å få bevegelse i klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i desember i fjor.Håp om forpliktelseObama skal blant annet ha møter med Kinas president Xi Jinping, og håpet er at dette skal munne ut i kunngjøringen om at USA og Kina nå ratifiserer Parisavtalen og dermed forplikter seg til å leve opp til dens målsettinger, skriver avisa The New York Times.– Obama vil svært gjerne ha en internasjonal, symbolsk seier ved å stå sammen med Kina, sier klimaforsker Theresa Scavenius ved Københavns universitet.Paris-avtalens overordnede mål er å begrense den globale oppvarmingen til to grader eller under. Avtalen trer først i kraft når den er ratifisert av minst 55 land som til sammen står for 55 prosent av de globale CO2-utslippene. USA og Kina står alene for 40 prosent av utslippene.Obama har i dagene før sin reise til Asia holdt en rekke taler om kampen mot klimaendringene.– Ingen land, selv ikke et så mektig land som USA, er immunt overfor klimaendringer, sa han i en tale på Hawaii onsdag ifølge AFP.AdvarerOgså økonomi står på dagsordenen når verdens 19 største økonomier og tunge institusjoner som Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) møtes i Kina.IMF-sjef Christine Lagarde mener G20-landene nå må gjøre alt for ikke å havne i en lavvekst-felle. Hun viser til at den globale økonomiske veksten har ligget under 3,7 prosent de siste fem årene.– Ikke siden tidlig på 1990-tallet har verdens økonomi vært så svak over så lang tid, advarer hun. (©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også