Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Sier nei til regjering med Frp

KrFU anbefaler moderpartiet å bidra til en ikke-sosialistisk regjering etter stortingsvalget neste år, men lukker døra for å styre sammen med Frp.

– Vi ønsker ikke å sitte i regjering med Frp. Partiet har en politikk som ligger altfor langt fra den KrF ønsker å føre, sier KrFU-leder Ida Lindtveit, som for øvrig ble gjenvalgt som leder under ungdomsorganisasjonens landsmøte på Mastemyr i Akershus lørdag.KrFUs ønskedrøm er en sentrumsregjering med Høyre, Venstre og gjerne også Senterpartiet og MDG. Men skulle Solberg insistere på å ha med Frp, vil ikke ungdomsorganisasjonen at partiet automatisk peker på Ap-leder Jonas Gahr Støre av den grunn.– Dersom KrF ikke blir en del av en regjering, så vil vi jobbe konstruktivt ut fra eget partiprogram uten en omfattende samarbeidsavtale, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.Kan felle ErnaSamarbeidsdebatten har gått høyt i forkant av helgens landsmøte i KrFU. Flere fylkesledere ønsket i utgangspunktet en bredere formulering, som også åpnet for et regjeringssamarbeid mot venstre, dog uten fløypartiet SV.Resultatet ble et kompromissvedtak, slik NTB antydet tidligere denne uka. Vedtaket innebærer at dersom Solberg-regjeringen i neste periode skulle legge seg ut med KrF, kan partiet komme til å bidra til å kaste den.– Det forutsetter at KrF havner i en vippeposisjon etter valget, sier Lindtveit.Konkret slår KrFU-landsmøtet fast at det vil kunne skje dersom regjeringen i enkeltsaker eller budsjettforslag bryter med fem spesifiserte hjertesaker.Fem prioriteringerFattigdomsbekjempelse, hjemlige klimakutt og en human og rettferdig asyl- og innvandringspolitikk står på prioriteringslisten som KrFU-landsmøtet lørdag samlet seg om.KrFs landsstyre skal i november vedta en innstilling om regjeringssamarbeid, som skal behandles på landsmøtet til våren. Partileder Knut Arild Hareide har selv tatt til orde for et bredt samarbeid i sentrum, men responsen har vært kjølig fra Senterpartiet og Venstre, som ikke akkurat er politiske perlevenner. (©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også