Ble nektet innreise i Thailand

Foto: Berit Keilen / SCANPIX.

En profilert studentleder fra Hongkong er nektet innreise i Thailand og sendt tilbake til hjemlandet. Menneskerettsorganisasjoner mener Kina har presset thailandske myndigheter i saken.

Den kinesiske aktivisten og politikeren Joshua Wong ble pågrepet da han ankom flyplassen i Bangkok, ifølge Wongs eget parti Demosisto. Få timer senere opplyser thailandske sikkerhetsmyndigheter at politikeren er sendt tilbake til Hongkong.Wong, som fyller 20 neste uke, var en av studentlederne bak de store demonstrasjonene for demokrati i Hongkong for to år siden.– Jeg er glad jeg ikke forsvant etter at jeg ble pågrepet, sa Wong til pressen da han landet på flyplassen i Hongkong, en referanse til fem bokhandlere som forsvant i fjor etter å ha gitt ut bøker som kritiserte kinesiske ledere.– Thailandsk politi lot meg ikke kontakte min familie eller en advokat. Jeg fikk heller ikke vite hvorfor jeg ble returnert.En thailandsk aktivist som skulle møte Wong i Bangkok, skriver på Facebook at Wong ble pågrepet etter press fra kinesiske myndigheter.Thailands utenriksminister Sek Wannamethee sier «at det er flere faktorer som må være på plass i henhold til immigrasjonslovene i landet».Kinesiske myndigheter bekrefter i en uttalelse at Wong ble pågrepet. (©NTB)