Desmond Boylan

Colombias president fikk Nobels Fredspris

Vinneren av Nobels Fredspris er utropt.

Nobels Fredspris 2016 går til Colombias president Juan Manuel Santos.Det kunngjorde nettopp leder for Den norske Nobelkomité, Kaci Kullmann Five. Kunngjøringen overføres på både NRK og TV 2.- Presidenten har sagt at han vil jobbe for fred så lenge han sitter som president, og komiteen håper fredsprisen vil gi han styrke til å fullføre den krevende prosessen, sier Kullmann Five.Santos har vært president i Colombia siden 2010, og innledet i denne perioden fredsforhandlinger med den venstreorienterte FARC-geriljaen.Avtalen fikk tommelen nedI 2014 ble han gjenvalgt for fire nye år. Partene undertegnet en fredsavtale i Cartagena 26. september, men avtalen ble forkastet av colombianerne i en folkeavstemning 2. oktober.Kullmann Five understreker at avstemningsresultatet ikke ble slik Santos hadde ønsket.- Resultatet har skapt stor usikkerhet for Colombias framtid, sier hun, og gir Santos ros for hans vilje til å ville inkludere alle de involverte partene i nye fredsforhandlinger.Hvorfor ikke FARC?Bookmakeren Betsson ga i går ettermiddag fem ganger innsatsen hvis du spilte på at Santos fikk prisen, men da sammen med FARC-leder Rodrigo Londono, også kjent som Timoleon Jimenez.- Det er mange parter i denne fredsprosessen, men Santos har tatt det første og historiske initiativet, svarte Kullmann Five på NTBs spørsmål om hvorfor bare Santos fikk prisen, og ikke FARC-geriljaen.- Det har vært tatt andre initiativ tidligere for å oppnå fred, men Santos gikk fullt og helt inn for oppgaven og med en sterk vilje for å oppnå et resultat, derfor har vi lagt vekt på han. Han er også landets regjeringssjef, fortsatte Kullmann Five overfor nyhetsbyrået.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også