E-sjef hevder at ansatte blir mistenkeliggjort

Sjef for etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, sier at ansatte på etterretningsstasjoner opplever å bli mistenkeliggjort i lokalsamfunnet.

Politikk

– Jeg vil gi heder til mine ansatte som i dag opplever å bli mistenkeliggjort i lokalsamfunnet der vi har stasjoner, sier generalløytnant og sjef for etterretningstjenesten Morten Haga Lunde til Aftenposten.– De utfører et lovpålagt og viktig arbeid for Norge. Vi må altså forvente at det er andre som ønsker å kartlegge dette personellet. Det er ingen tvil om at utenlandske etterretningsorganisasjoner forsøker å gjøre det. Derfor vil jeg ikke fortelle hvem eller hvor mange som jobber for meg i lokalsamfunnene i Nord-Norge. For disse stasjonene skal også virke i en krigssituasjon.Mandag begynner en to dagers konferanse i Vadsø om «Etterretning som demokratisk blindsone». Bård Wormdal, prisbelønt NRK-journalist og forfatter av boka «Spionbasen – Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge», er en av dem som står bak konferansen. Han mener at Norges nære forhold til USA har ført til at folk er ført bak lyset og krever mer åpenhet.Lunde sier at han anerkjenner at det er en demokratisk rett å diskutere etterretning, men tilbakeviser kritikken om mangel på åpenhet og minner om at det tross alt er en hemmelig tjeneste. (©NTB)

etterretningstjenesten
morten haga lunde
Nyheter
Politikk