Hatprat på Listhaugs og Sandbergs Facebook-sider

I kommentarer på Facebook-sidene til to Frp-statsråder omtales innvandrere som apekatter, afrikanere som fødemaskiner og det antydes støtte til «borgerkrig».

Politikk

Noen av kommentarene har fått ligge ute i ukevis, uten at statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg eller deres rådgivere har fjernet dem.– Det er helt klart hatretorikk. Jeg er overrasket over at sånt blir stående på sentrale politikeres Facebook-sider, det bidrar til å forsterke hat. Jeg synes det er veldig uhyggelig, sier førsteamanuensis Anne Birgitta Nilsen til NTB.Språkforskeren ga ut boka «Hatprat» for to år siden.Mens innvandrings- og integreringsministeren ryddet på siden etter at NTB tok kontakt torsdag, har Sandberg verken slettet eller svart på kommentarene på sin Facebook-side.TvangssteriliseringHer er noe av det som har dukket opp på statsrådenes sider:* Må det en borgerkrig til før politikerne forstår? spør en av Listhaugs følgere. Statsråden er i et Dagblad- intervju  urolig for at Afrikas befolkningsvekst og Midtøsten-uro skal øke presset mot Norge. Følgeren skriver at hun er villig til «å gjøre det som må til».* Hele den afrikanske befolkningen er «fødemaskiner» og bør tvangssteriliseres, mener en mann.* «Man vet aldri hvor man har disse jævla apekattene de er jo vant til å hoppe fra træ til træ nei gi dem en banan», kommenteres en av Per Sandbergs Facebook-oppdateringer .* Etter en Sandberg-post om bilavgiftene antyder en mann at han kan komme til å kjøre ned Venstre-leder Trine Skei Grande – omtalt som «grandiosaen» – om hun dukker opp foran bilen hans. Men bare nesten, understrekes det.– Tar avstandListhaug skriver i en epost til NTB at hun tar avstand fra slike kommentarer.– Vi gjør vårt beste for å slette kommentarer og si klart og tydelig ifra til de som går over grensen, sier Listhaug, som opplyser at det er et «et voldsomt trøkk» på Facebook-siden.– På noen innlegg kommer det over tusen kommentarer, og da har vi rett og slett ikke kapasitet til å sitte 24/7 for å følge med. Vi gjør så godt vi kan. For oss er det viktig at folk står selv ansvarlig for det de legger ut, sier Listhaug.Solberg ønsker ikke selv å kommentere saken overfor NTB, men henviser til Listhaugs uttalelser.Listhaugs rådgiver Espen Teigen opplyser at kommentarene som er nevnt i denne artikkelen, nå er slettet fra hennes side.– Jeg tar fullstendig avstand fra ytringer og kommentarer som trakasserer, mobber og hetser andre. Denne henstillingen står på min side på Facebook, lyder Sandbergs kommentar. (©NTB)

sylvi listhaug
per sandberg
frp
facebook
innvandring
Nyheter
Politikk