SAS-salg må sikre arbeidsplasser, sier Giske

Statens nedsalg i SAS må skje til industrielle aktører, sier Ap-nestleder og tidligere næringsminister Trond Giske.

Politikk

– Et salg bare for å selge seg ned var aldri aktuelt for oss. Det er ikke et spørsmål om salg, men om hvem man selger til, sier Giske til NTB.Den norske staten hadde torsdag morgen kvittet seg med 9,2 millioner aksjer til en verdi av 132 millioner kroner i det skandinaviske flyselskapet. Aksjeandelen ble redusert fra 14,2 prosent til 11,5 prosent.– Regjeringen har vært klar på at selskapet vil være tjent med andre eiere enn den norske stat, og transaksjonen bidrar til dette, sier næringsminister Monica Mæland (H).Første fullmaktGiske var næringsminister da Stortinget første gang ga den norske regjeringen fullmakt til å selge SAS, i 2011.Den gang hadde Giske ikke hastverk. Det handlet også om å finne gode eiere, mente han. Det samme mener Ap-nestlederen i dag:– Om det nå blir en god industriell løsning, som sikrer arbeidsplasser og et fortsatt godt tilbud til passasjerene, så er vi positive. Men et salg bare for å selge er ikke i tråd med hvordan vi tenker, sier han til NTB.Fortsatt majoritetSamtidig har også Sverige solgt seg ned i SAS. Den svenske regjeringen har redusert sin eierandel fra 21,3 prosent til 17,2 prosent.Den danske stat beholder imidlertid sin andel på 14,2 prosent av aksjene.Dermed er status at de skandinaviske landene og den største private eieren, Wallenberg-stiftelsen, fortsatt sitter med kontrollen gjennom 50,2 prosent av aksjene.Må sikre driftGiske sier at det er en offentlig hemmelighet at Lufthansa i sin tid var en svært aktuell kjøper. Det ble det som kjent aldri noe av.– Som eier har den norske stat et ansvar både for selskapet, for verdiene i selskapet og for tilbudet til de reisende. Så å bidra til at SAS får en eierstruktur som hjelper selskapet til å sikre driften videre, det må være tankegangen til en eier som staten. Det må vi også ha som siktemål i salgsprosesser, sier han til NTB.Ikke hastverkMæland sier at SAS har hatt en positiv utvikling i det siste, noe som gir henne stor tro på at selskapet står godt rustet til å fortsette å forbedre seg.– Selskapets situasjon og utviklingen i markedet vil bli hensyntatt ved et eventuelt ytterligere salg. Vi har ikke hastverk og vil fortsatt være en betydelig aksjonær i tiden fremover. samtidig som vi også er åpne for å vurdere industrielle løsninger, sier Mæland i en pressemelding.KaranteneCitigroup, Nordea og Swedbank har vært finansielle tilretteleggere for den svenske og den norske stat ved planleggingen og gjennomføringen av transaksjonen.Pareto Securities og Advokatfirmaet Wiersholm har vært henholdsvis finansiell og juridisk rådgiver for den norske stat, opplyser departementet.Som en del av vilkårene ved transaksjonen kan ikke statene (med enkelte markedsmessige unntak) selge ytterligere aksjer i SAS AB i en periode på 180 dager etter gjennomføringen av salget, heter det videre. (©NTB)

sas
trond giske
ap
Nyheter
Politikk