Strenge krav til å sørge i Thailand

Både internasjonale medier og vanlige thailendere rammes av strenge regler og krav om å vise respekt under sørgeperioden etter kong Bhumibols død.

Thailand. Foto: iStockphoto.com.

Det er landesorg i Thailand etter at den folkekjære og samlende kongen døde torsdag. Landet har strenge lover som forbyr majestetsfornærmelser.En kvinne måtte knele og be foran et bilde av den avdøde kongen utenfor en politistasjon på øya Koh Samui mens en folkemasse så på og buet. Kvinnen er anklaget for å ha fornærmet monarkiet med angivelig respektløse kommentarer på nettet.Thailendere som ikke går i sørgeklær, eller som blir ansett å ikke vise tilstrekkelig respekt, blir også refset av brukere på sosiale medier.Landets utenriksdepartement kritiserte i helgen internasjonale medier for angivelige feil i dekningen av sørgeperioden.– Det har blitt meldt at tusenvis av thailendere har samlet seg ved palasset for å sørge, når tallet i virkeligheten er mye større, skrev departementet.Den britiske TV-kanalen BBC gikk i svart på kabelnettet søndag da den omtalte at kroningen av kronprins Vajiralongkorn lar vente på seg. Sendingen var tilbake etter kort tid, men da med andre nyheter. Kabel-TV-leverandøren opplyste at hendelsen var i tråd med reglene for passende sendinger under landesorgen. (©NTB)