Vedum: – Starten på et pensjonsran

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen gjør endringer for å synliggjøre de offentlig pensjonskostnadene i statsbudsjettet, slik at de kan kutte i dem i neste runde.

Trygve S. Vedum taler. Foto: Ned Alley / Scanpix.

Tidligere har utgiftene til offentlig tjenestepensjon vært samlet under budsjettposten til Statens pensjonskasse, men nå er de fordelt på de ulike direktoratene og departementene. Målet er å synliggjøre pensjonsutgiftene for virksomhetene, men Vedum aner en annen og mørkere grunn. Han mener endringen er en dårlig forkledd unnskyldning for å kunne kutte i pensjonen ved neste korsvei, skriver Dagsavisen.– Dette er starten på et pensjonsran. Vi vet at veldig mange i Høyre og Frp vil kutte i de offentlige velferdsordningene og ønsker mer konkurranse med privat sektor. Når de synliggjør pensjonskostnadene, er det for at de lettere skal kunne angripe pensjonene i neste runde, sier Sp-lederen. Han frykter at kutt i offentlige pensjoner kan føre til press også på andre pensjonsordninger.LO er også bekymret for endringen, men der er det mulig fremtidig privatisering som skaper uro.– Dette er en privatiseringsstrategi. Indirekte kan dette kalles et pensjonsran fordi regjeringen legger til rette for å hive ut statsansatte til fordel for private, som de gjorde med renholderne i Forsvaret tidligere i år, sier LO-nestleder Tor Arne Solbakken. (©NTB)