Venstre vil ikke støtte lov mot å kaste mat

Venstre vil gå imot en lov som gjør det forbudt for dagligvarebransjen å kaste mat. Dermed vil det varslede lovforslaget trolig heller ikke få flertall.

Foto: Scanpix
Politikk

Pål Farstad i Venstre er medlem i næringskomiteen på Stortinget. Han sier til NRK at partiet ikke vil støtte en lov for å forby kasting av mat. Lignende forbud er innført blant annet i Frankrike, hvor butikker og restauranter ikke lenger får kaste matavfall.– Det vil øke byråkratiet og vil føre til at man må ha kontrollordninger som man per i dag ikke helt ser konsekvensen av, sier Farstad.Kristelig Folkeparti har vært pådriver for en slik lov, men når Venstre sier nei og dermed vil støtte regjeringspartiene som også er skeptiske til et lovforbud, vil forslaget neppe få flertall i Stortinget.Hvert år kastes det 361.000 tonn med spiselig mat i Norge, ifølge tall fra 2013. Farstad mener det i stedet for et forbud burde være mulig å satse på en bransjeavtale mot matsvinn, som er under planlegging. Dette mener imidlertid Framtiden i våre hender (FIVH) ikke er nok.– Vi tror at frivillige ordninger og en lov må utfylle hverandre. Vi er sikre på at frivillige kan gå lenger enn hva en lov vil gjøre, men loven kan definere et helt nødvendig minstekrav som skal gjelde for alle, sier Arild Hermstad i FIVH. (©NTB)

matavfall
venstre
Nyheter
Politikk