WHO anbefaler brus-skatt

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener 20 prosent skatt på brus og andre sukkerholdige drikkevarer må til for å få bukt med den voksende fedmeepidemien.

Politikk

Helseorganisasjonen kommer med anbefalingen i en rapport som ble lagt fram tirsdag. Rapporten er et resultat av et møte med eksperter på økonomisk politikk, der de har sett på hvordan de best mulig kan gi nasjoner råd om hvordan de skal bekjempe fedmeproblemer.– Det foreligger fornuftige og økende beviser for at godt utmålte skatter på sukkerholdige drikkevarer, vil føre til en proporsjonal nedgang i forbruket. Spesielt hvis den har som mål å øke utsalgsprisen med 20 prosent eller mer, konkluderer WHO med i rapporten.Ifølge organisasjonen har verdens fedmeproblemer mer enn fordoblet seg siden 1980, og i 2014 anslo de at 1,9 milliarder voksne var overvektige, samt at 13 prosent av verdens befolkning lider av alvorlig fedme.Samtidig har antallet mennesker som lever med diabetes firedoblet seg siden 1980. WHOs anslo i 2014 at omtrent 422 millioner mennesker lever med sykdommen.– Hvis myndigheter skattlegger produkter som sukkerholdige drikker, kan de begrense lidelsene som følge av fedme, og redde liv, skriver de. (©NTB)

wto
Nyheter
Samfunn
Politikk