Dommer setter foten ned mot selfies i valglokalene i USA

En dommer i New York hevder folk som vil ta selfies med avkryssede stemmesedler kan skape kaos på valgdagen. Han avviser derfor å oppheve en lov som forbyr fotovirksomheten.

Publisert 4. nov. 2016 kl. 06.19
Oppdatert 4. nov. 2016 klokken 06.21
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord

Kun dager før presidentvalget i USA har sorenskriver P. Kevin Castel avvist ønsket om å oppheve forbudet mot å ta bilder av avkryssede stemmesedler i valgavlukket. Han mener det kan skape kaos.– Offentlighetens behov for et ordentlig og ryddig valg overgår innklagernes ønske om å ta selfier i valglokalet, sier dommeren.Forbudet stammer fra 1890 og ble innført for å skjerme velgerne fra valgpress og svindel. Denne loven eksisterer i 17 amerikanske delstater, og det foregår en nasjonal diskusjon rundt loven. Også i California har forslag om å oppheve loven så langt blitt avvist.– Smarttelefonen øker sjansene for valgpress. Uten denne loven kan arbeidsgivere, fagforeninger og religiøse grupper oppfordre medlemmer til å sende bilder av hva de har merket av på stemmeseddelen for å bevise sin støtte til kandidaten, sier Castel.Det er tre velgere og deres advokater som har bedt om at loven skal oppheves i New York. Castel sier at en endring av loven vil føre til ståhei i valgprosessen, som involverer 60.000 valgarbeidere.I flere delstater har demokrater levert inn søksmål mot republikanere i frykt for valgpress, men en dommer i Las Vegas sa onsdag at det mangler bevis for disse anklagene.(©NTB)