<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Erling Lorentzen var med på å beordre likvidasjon

Kong Haralds svoger, Erling Lorentzen, forteller i en ny bok om hvordan han og tre andre motstandsmenn under krigen beordret en likvidasjon uten godkjennelse ovenfra.

Publisert 18. nov. 2016
Oppdatert 18. nov. 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 152 ord

Vitnesbyrdet kommer fram i boka «Erling Lorentzen – Vilje og motstand» av Stig Arild Pettersen. Ifølge Dagbladet forteller Lorentzen hvordan han i 1945 var med å beordre en likvidasjon av en 33 år gammel landsmann som angivelig hadde velkjente koblinger til nazistene. «Erling selv hadde aldri møtt mannen, men stolte på sine samarbeidspartnere og kamerater», heter det i boka, som kommer ut om kort tid.Mannen ble skutt og drept av Milorg 12. mars. Under krigen var den uskrevne regelen at likvidasjoner på norsk jord kunne gjennomføres dersom regjeringen i London eller sentralledelsen i Milorg bifalt. Likvidasjonen Lorentzen var med på å sanksjonere skal ikke hatt noen slik autorisasjon.I boka sier Lorentzen på at han aldri har angret eller følt skyld for å ha medvirket til likvidasjonen. Dette skal være første gang han forteller om hendelsen.Forfatter Stig Arild Pettersen og Erling Lorentzen vil foreløpig ikke kommentere det som kommer fram i boka. (©NTB)