Hongkong-politikere stenges ute

To politikere som er for et uavhengig Hongkong stenges ute fra enklavens lovgivende forsamling etter at de med vilje leste feil da de skulle tas i ed.

Publisert 7. nov. 2016 kl. 06.08
Oppdatert 7. nov. 2016 klokken 06.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
A night view of the Hong Kong Island's legendary skyline is seen Tuesday, Jan. 24, 2012. With its bustling harbor and glittering, neon-drenched skyscrapers set against a backdrop of verdant, towering peaks, Hong Kong is undeniably one of the world's most scenic cities. (AP Photo/Vincent Yu) Vincent Yu

I edsavsigelsen sverget Sixtus «Baggio» Leung Chung-hang og Yau Wai-ching troskap til «nasjonen Hongkong» i stedet for til «Hongkong som en spesiell administrativ region i Kina». De hadde også et banner med teksten «Hongkong er ikke Kina».Tolket i BeijingSaken havnet hos myndigheten i Beijing og nå har Folkekongressen kommet med sin tolkning: En ed som ikke er i samsvar med Hongkongs lover «skal regnes som ugyldig og kan ikke avsies på nytt». Det er sjelden myndighetene i Beijing tolker grunnloven i den halvautonome bystaten i sør. Ifølge statlige medier viser vedtaket «en bestemt holdning mot 'uavhengighet for Hongkong'».Hongkongs leder leung Chun-ying sier hans regjering «fullt ut vil implementere tolkningen» fra Folkekongressen. Det vil i praksis si at Leung og Yau ikke får ta plass i forsamlingen de er valgt inn i.I 1997 ble den tidligere britiske kolonien levert tilbake til Kina etter at en 99 år gammel leieavtale for deler av Hongkongs territorium løp ut. En av betingelsene for tilbakeleveringen var at byen skulle beholde sine egne lover og en stor grad av selvstyre i minst 50 år. Dette styringsprinsippet er blitt kjent under betegnelsen «ett land, to systemer»Pepperspray og paraplyerSøndag brukte politiet i Hongkong pepperspray mot demonstranter som er sinte på Kinas innblanding. Demonstrantene brukte paraplyer for å skjerme seg fra peppersprayen, i kaotiske scener som kunne minne om massedemonstrasjonene i 2014.Politiet hadde satt opp sperringer utenfor Kinas forbindelseskontor i den delvis selvstyrte byen for å hindre demonstrantene, som kastet vannflasker på politiet, i å nærme seg bygningen. Minst én person ble ført bort av flere politifolk før håndgemenget brøt ut.– Vi er sjokkerte. Alt vi ville var å gi uttrykk for våre krav, sier den 19 år gamle studenten Cas Wong. (©NTB)