Kinas president maner Trump til samarbeid

Kinas leder Xi Jinping har brukt den første telefonsamtalen med Donald Trump til å understreke at samarbeid er eneste vei i forholdet mellom verdens to mektigste land.

In this Oct. 6, 2016, photo, Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a town hall in Sandown, N.H. Russia's government lodged a formal complaint last month with the United Nations over a top U.N. official's condemnations of Trump and some European politicians, diplomats told The Associated Press, an intervention that underscores the unusual links between the Republican presidential nominee and the Kremlin. There is no evidence Trump sought Russia's assistance, or was even aware of the criticism by Zeid Ra'ad al-Hussein, the U.N. high commissioner for human rights. (AP Photo/ Evan Vucci) Evan Vucci
Politikk
Kontoret til USAs påtroppende president melder på sin side at de to har etablert «en klar følelse av gjensidig respekt», skriver nyhetsbyrået .I telefonsamtalen, som ble holdt mandag Beijing-tid, gratulerte den kinesiske presidenten Trump med valgseieren.Trump og Xi har også avtalt å møtes på et «tidlig tidspunkt» for å drøfte forholdet mellom USA og Kina, melder den statlige kinesiske kringkasteren CCTV.Trump truet under valgkampen med å innføre en straffetoll på inntil 45 prosent på kinesiske varer i et forsøk på å skape flere amerikanske arbeidsplasser.Det har skapt usikkerhet hos kinesiske myndigheter som har stort behov for stabilitet i en tid der de sliter med avtakende vekst og skal gjennom et lederskifte i toppen av kommunistpartiet neste år.I en kommentar i den statskontrollerte avisen Global Times heter det at Trump er pragmatisk og en dreven forretningsmann, og at han neppe vil være så barnslig at han innfører en høy straffetoll på kinesiske varer.– Vi tror ikke han vil behandle handelen mellom Kina og USA så barnslig, skriver avisen. (©NTB)