Krekar løslates - Italia vil ikke ha ham utlevert

Verken Riksadvokaten, PST eller mulla Krekars advokat kjente til at Italia ville trekke tilbake utleveringsbegjæringen som ble opphevet av en italiensk domstol allerede 3. mars i år.

Riksadvokaten har beordret at Najmuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, skal løslates. Det skjer etter at det italienske justisministeriet sist fredag meddelte Justisdepartementet i Norge om at begjæringen om utlevering trekkes tilbake.Opphevet fengslingskjennelseI brevet til norske myndigheter begrunnes tilbaketrekkingen med at beslutningen om å fengsle mulla Krekar ble opphevet ved en italiensk kjennelse 3. mars 2016, går det fram av en uttalelse fra RiksadvokatenDet er ikke opplyst hvorfor kjennelsen ble opphevet, eller hvorfor man ikke tidligere trakk begjæringen om å få utlevert Krekar til Italia.– Riksadvokaten har ikke tidligere på noe tidspunkt fått signal fra italienske myndigheter om at utleveringsbegjæringen ville bli trukket tilbake, heter det i uttalelsen fra embetet. Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de er overrasket.– Vi har ikke fått noen forklaring på hvorfor det skjer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NRK.– Ikke politisk spørsmålBåde statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) tar beslutningen til etterretning. Solberg sier at Krekar-saken ikke er et politisk spørsmål, og at man må akseptere at han ikke blir utlevert.– Dette er jo et spørsmål som behandles av juridiske myndigheter i Norge. Det ikke et politisk spørsmål. Hvis det ikke er grunnlag for saken som skulle lede til utlevering, så er det helt naturlig at italienerne trekker begjæringen, sier Solberg.– Har fulgt reglerJustisminister Anders Anundsen understreker at Norske myndigheter har fulgt det internasjonale regelverket og de konvensjonene vi er bundet av.– Jeg forholder meg til at dette er vurderinger som er tatt av italienske myndigheter i forbindelse med deres straffesak, sier han.Meling lettetItaliensk påtalemyndighet har hevdet at Krekar er leder for en terrororganisasjon med tilknytning til IS. Han ble pågrepet etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging.Krekars advokat Brynjar Meling sier seg lettet over at italienske myndigheter har trukket begjæringen om utlevering, og bekrefter at Krekar skal løslates onsdag.– Det viktigste er at jeg ikke går i fella, og unngår å hovere, men tenker at dette ikke først og fremst er en seier for mulla Krekar eller advokat Meling, det er en seier for rettssikkerheten, sier Meling til NRK. (©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også