– Det er åpenbart et tilbakeslag i klimainnsatsen i verden, og et tilbakeslag i klimaforhandlingene, hvor USA har vært en pådriver. Nå blir de en bremsekloss, sier Støre til NRK et døgn etter at det ble klart at Donald Trump blir USAs neste president.– Det er negativt at det går den veien, sier Ap-lederen.I et intervju med Miami Herald i august gir Donald Trump klart uttrykk for at han tviler sterkt på hvor ødeleggende effekt menneskelig aktivitet har på klimaet og sier «det går opp og ned over tid». Klimarestriksjonene på amerikanske foretak har gjort dem mindre konkurransedyktige internasjonalt, mener han, underforstått at eksempelvis kinesiske selskaper ikke er underlagt de samme restriksjonene.Støre tror at det først og fremst er amerikansk industri selv som vil tape på at det blir lempet på klima- og utslippskrav. Markedet for sterkt forurensende biler er eksempelvis sterkt svekket.– USA er ikke lenger den økonomien som definerer spillereglene overalt. Vi ser at amerikanerne ikke får solgt bilene sine i Asia, fordi de har for høye utslipp etter asiatiske standarder. Hvis Trump vil gjøre amerikansk næringsliv og industri levedyktig, må han følge med på dette sporet, sier Støre. (©NTB)