<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uro over formulering i Norges Kina-avtale

Amnesty Norge og MDG er bekymret for at avtalen Norge har inngått med Kina vil innebære at Norge ikke lenger kan kritisere landet for menneskerettighetsbrudd.

    Publisert 19. des. 2016 kl. 14.03
    Oppdatert 19. des. 2016 klokken 14.04
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 175 ord
    Flagg Kina Foto: AP (AP Photo/Mark Schiefelbein)

    Både Amnesty Norge og Miljøpartiet De Grønne (MDG) er bekymret over formuleringene i avtalens punkt 3, der det heter at norske myndigheter fullt ut må anerkjenne Kinas sosiale system, og at Norge forplikter seg til å «legge stor vekt på Kinas hovedinteresser og viktigste bekymringer og ikke skal støtte handlinger som underminerer disse interessene». Norge skal også «gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade på det bilaterale forholdet».– Vi håper ikke dette betyr at Norge skal la være å ta opp brudd på menneskerettigheter, mangel på demokrati eller aggressiv kinesisk opptreden i sine nærområder, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.– I denne avtalen står det at Norge fullt ut anerkjenner Kinas sosiale modell. Hvis man ønsker, kan man tolke det som et slags varsku for at Norge skal være forsiktig med å kritisere Kina. Det mener jeg er uakseptabelt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).– Vi kommer til å følge med på om denne avtalen skaper et mer servilt forhold til Kina og menneskerettighetene, sier Egenæs. (©NTB)