Uro over formulering i Norges Kina-avtale

Amnesty Norge og MDG er bekymret for at avtalen Norge har inngått med Kina vil innebære at Norge ikke lenger kan kritisere landet for menneskerettighetsbrudd.

Flagg Kina Foto: AP (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Politikk

Både Amnesty Norge og Miljøpartiet De Grønne (MDG) er bekymret over formuleringene i avtalens punkt 3, der det heter at norske myndigheter fullt ut må anerkjenne Kinas sosiale system, og at Norge forplikter seg til å «legge stor vekt på Kinas hovedinteresser og viktigste bekymringer og ikke skal støtte handlinger som underminerer disse interessene». Norge skal også «gjøre sitt beste for å unngå fremtidig skade på det bilaterale forholdet».– Vi håper ikke dette betyr at Norge skal la være å ta opp brudd på menneskerettigheter, mangel på demokrati eller aggressiv kinesisk opptreden i sine nærområder, sier Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NTB.– I denne avtalen står det at Norge fullt ut anerkjenner Kinas sosiale modell. Hvis man ønsker, kan man tolke det som et slags varsku for at Norge skal være forsiktig med å kritisere Kina. Det mener jeg er uakseptabelt, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).– Vi kommer til å følge med på om denne avtalen skaper et mer servilt forhold til Kina og menneskerettighetene, sier Egenæs. (©NTB)

kina-avtalen
amnesty
Nyheter
Politikk

CFO

Simployer • Sarpsborg (Oslo)